Forum dziecko-info.com  

Wróc   Forum dziecko-info.com > PRZYSZLI RODZICE > Wszystko o porodzie
Zarejestruj się Poradnik Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 05.02.2010, 22:03
belivka belivka jest nieaktywny
Junior Member

Miasto: Warszawa
Domyślnie

Cześć Wszystkim.
Gosita - ja również będę rodziła w tym szpitalu, w marcu. Oglądałam porodówkę w szkole rodzenia i:

sale poporodowe:
-standardowe są 2-osobowe, bez łazienki, standard szpitalny. Nie wyglądają fajnie ani nie nastrajają najlepiej, wiadomo.
- płatne są 1 i 2-osobowe z łazienkami, lodówkami i czajnikami, standard jak, powiedzmy, w pensjonacie (meble drewniane a nie metalowe). Bez wypasu, ale przyjemnie i nie szpitalnie.

Wspólna łazienka wygląda tak sobie - rząd natrysków bez zasłonek (poprzedzielane ściankami), więc raczej nie można tam iść z facetem jak nie będziesz czuła się na siłach żeby się samodzielnie wykąpać po porodzie (mam nadzieję, że w razie czego pilęgniarki pomogą). Wyglądała natomiast, przy pobieżnych oględzinach, na czystą.

Sala porodowa podzielona faktycznie na 3 boksy / salki. Po środku część lekarska, z której jest wejście do każdego z boksów. Ja widziałam dwa boksy - jeden mikroskopijny (nie wyobrażam sobie, gdzie tam można poskakać na piłce albo pochodzić jak jest więcej niż 1 osoba...), drugi całkiem w porządku, z drabinką i miejscem na wszystko.

Oddział był remontowany chyba z 5 lat temu, więc wygląda spoko. Nie jest to standard kliniki prywatnej, ale jest czysto i ściany nie są odrapane jak na innych piętrach szpitala, które widziałam. W szkole rodzenia można się podłamać standardem bo zajęcia są w ciasnej bibliotece z rozpadającymi się, niewygodnymi dla "brzuchatek" krzesłami a ćwiczenia na obskórnym korytarzu... ale oddział położniczy nie odstrasza Tu można zobaczyć zdjęcia: http://starynkiewicza.pl/, ale najlepiej iść i obejrzeć to miejsce na żywo.

Dla mnie - osoby, która nigdy nie musiała leżeć w szpitalu i nie jest z tym oswojona - widok szpitala od środka jest lekkim szokiem. Liczę jednak na to, że poziom medyczny jest taki, jak obiecują. Jestem w stanie przeżyć każde warunki, żeby tylko pomogli mi bez dodatkowego stresu i upokorzeń urodzić zdrowe dziecko i odpowiednio się nim potem zajęli.
Sądzę, że wszystko zależy od tego na jaki ruch i jaką zmianę trafimy. Jak będzie rodziło naraz 10 kobiet to będzie sajgon i jak na taśmie - nie ma siły by było inaczej. Jak będą rodziły 2-3 to zapewne i opieka będzie inna. Dlatego też chyba dobrze jednak mieć prywatną położną, która zajmie się tylko Tobą. Ja zdecydowałam się na wykupienie takiej opcji.

Pozdrawiam i powodzenia życzę
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.02.2010, 23:31
Gosita Gosita jest nieaktywny
Junior Member

Domyślnie

Czesc Belivka,

A czy mozesz zdradzic tutaj na forum, ile kosztuje taka opieka poloznej?

I czy zorientowana jestes jak sie przedstawia w tym szpitalu sprawa nacinania krocza? W standardzie czy mozna uchronic na swoje zyczenie, oczywiscie jesli nie ma koniecznosci naciecia go ze wzgledów medycznych.

No i odezwij sie po porodzie!

Pozdrawiam i powodzenia! Tobie sie ono wczesniej przyda
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2010, 19:41
elcia198303 elcia198303 jest nieaktywny
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał belivka Zobacz post
Cześć Wszystkim.
Gosita - ja również będę rodziła w tym szpitalu, w marcu. Oglądałam porodówkę w szkole rodzenia i:

sale poporodowe:
-standardowe są 2-osobowe, bez łazienki, standard szpitalny. Nie wyglądają fajnie ani nie nastrajają najlepiej, wiadomo.
- płatne są 1 i 2-osobowe z łazienkami, lodówkami i czajnikami, standard jak, powiedzmy, w pensjonacie (meble drewniane a nie metalowe). Bez wypasu, ale przyjemnie i nie szpitalnie.

Wspólna łazienka wygląda tak sobie - rząd natrysków bez zasłonek (poprzedzielane ściankami), więc raczej nie można tam iść z facetem jak nie będziesz czuła się na siłach żeby się samodzielnie wykąpać po porodzie (mam nadzieję, że w razie czego pilęgniarki pomogą). Wyglądała natomiast, przy pobieżnych oględzinach, na czystą.

Sala porodowa podzielona faktycznie na 3 boksy / salki. Po środku część lekarska, z której jest wejście do każdego z boksów. Ja widziałam dwa boksy - jeden mikroskopijny (nie wyobrażam sobie, gdzie tam można poskakać na piłce albo pochodzić jak jest więcej niż 1 osoba...), drugi całkiem w porządku, z drabinką i miejscem na wszystko.

Oddział był remontowany chyba z 5 lat temu, więc wygląda spoko. Nie jest to standard kliniki prywatnej, ale jest czysto i ściany nie są odrapane jak na innych piętrach szpitala, które widziałam. W szkole rodzenia można się podłamać standardem bo zajęcia są w ciasnej bibliotece z rozpadającymi się, niewygodnymi dla "brzuchatek" krzesłami a ćwiczenia na obskórnym korytarzu... ale oddział położniczy nie odstrasza Tu można zobaczyć zdjęcia: http://starynkiewicza.pl/, ale najlepiej iść i obejrzeć to miejsce na żywo.

Dla mnie - osoby, która nigdy nie musiała leżeć w szpitalu i nie jest z tym oswojona - widok szpitala od środka jest lekkim szokiem. Liczę jednak na to, że poziom medyczny jest taki, jak obiecują. Jestem w stanie przeżyć każde warunki, żeby tylko pomogli mi bez dodatkowego stresu i upokorzeń urodzić zdrowe dziecko i odpowiednio się nim potem zajęli.
Sądzę, że wszystko zależy od tego na jaki ruch i jaką zmianę trafimy. Jak będzie rodziło naraz 10 kobiet to będzie sajgon i jak na taśmie - nie ma siły by było inaczej. Jak będą rodziły 2-3 to zapewne i opieka będzie inna. Dlatego też chyba dobrze jednak mieć prywatną położną, która zajmie się tylko Tobą. Ja zdecydowałam się na wykupienie takiej opcji.

Pozdrawiam i powodzenia życzę

To super że byłaś i widziałaś to masz już ułatwione zadanie hehe. Ja też będę rodziła w marcu i z tego co napisałaś najbardziej przerażają mnie te ogólne łazienki bo zawsze idąc z kimś z rodziny pod prysznic czułybyśmy się bezpieczniej. No ale jakoś trzeba będzie to przeżyć ....w końcu już tyle kobiet to przeżyło więc nie będzie tak źle
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2010, 21:45
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał elcia198303 Zobacz post
To super że byłaś i widziałaś to masz już ułatwione zadanie hehe. Ja też będę rodziła w marcu i z tego co napisałaś najbardziej przerażają mnie te ogólne łazienki bo zawsze idąc z kimś z rodziny pod prysznic czułybyśmy się bezpieczniej. No ale jakoś trzeba będzie to przeżyć ....w końcu już tyle kobiet to przeżyło więc nie będzie tak źle
Dokładnie tak - wszystko jest do przeżycia, oby opieka medyczna była na odpowiednim poziomie. To tylko 2-3 dni w końcu
Są szpitale prywatne, z warunkami jak trzeba, ale czy są w stanie zająć się, w razie komplikacji, noworodkiem na takim poziomie jak Starynkiewicza to nie wiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.02.2010, 22:00
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Gosita Zobacz post
Czesc Belivka,

A czy mozesz zdradzic tutaj na forum, ile kosztuje taka opieka poloznej?

I czy zorientowana jestes jak sie przedstawia w tym szpitalu sprawa nacinania krocza? W standardzie czy mozna uchronic na swoje zyczenie, oczywiscie jesli nie ma koniecznosci naciecia go ze wzgledów medycznych.

No i odezwij sie po porodzie!

Pozdrawiam i powodzenia! Tobie sie ono wczesniej przyda
Cześć,
Położna - 1200 zł.
Co do nacinania krocza to cięzko mi powiedzieć czy sami z siebie tną jak leci czy starają się chronić. Teoretycznie nacięcie następuje tylko wtedy, kiedy naprawdę jest taka potrzeba - tak mówili nam w szkole rodzenia. Nie liczyłabym jednak na to, że dla ekipy dyzurnej będzie to priorytetem chyba, że będziesz jedyną rodzącą i będą mieli czas się na Tobie skupić. Mając swoją położną warto jej oczywiście powiedzieć, że Ci na tym zależy to z pewnością się postara. Ja swojej o tym powiedziałam. Nie jestem jednak joginką i mam świadomość tego, jakie mam ciało... liczę się więc z tym, że mogą mnie przyciąć.
Dzieki wielkie i ja też trzymam kciuki za Ciebie
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.02.2010, 14:51
zwariowanaa zwariowanaa jest nieaktywny
Junior Member

Domyślnie

Hej dziewczyny! Ja tez mam zamiar rodzić na Starynkiewcza. I chcialam sie dowiedziec czy maja tam jakas specjalna liste, co trzeba ze soba zabrac do porodu. Jesli tak to bylabym wdzieczna za udostepnienie.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.03.2010, 18:58
natalinka901's Avatar
natalinka901 natalinka901 jest nieaktywny
Senior Member

Miasto: wwa
Domyślnie

zwariowanaa poprostu musisz miec wszystko dla siebie i dziecka
--------------------

16.02.2010r przyszła na świat moja mała Nicole w tym o to szpitalu

opieka jest ok mała i ja byłyśmy doglądane i badane (ja miałam problem z nadciśnieniem) ale jeżeli potrzebujesz pomocy np. w karmieniu piersią to nie u wszystkich ją znajdziesz.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.03.2010, 13:02
zwariowanaa zwariowanaa jest nieaktywny
Junior Member

Domyślnie natalinka901 gratuluje córci :)

natalinka901 gratuluje córci a powiedz mi jeszcze jesli mozesz jak tam jest z przeprowadzaniem lewatywy? jesli jest obowiazkowa to czy trzeba miec ze soba czy zapewnia ja szpital? i czy jesli nastepuje ewentualne naciecie krocza to musisz miec swoje nici do szycia? Bo wiem ze w niektorych szpitalach wymagana jest lewatywa, ktora trzeba miec ze soba i nici.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.03.2010, 17:02
natalinka901's Avatar
natalinka901 natalinka901 jest nieaktywny
Senior Member

Miasto: wwa
Domyślnie

Cytat:
Napisał zwariowanaa Zobacz post
natalinka901 gratuluje córci a powiedz mi jeszcze jesli mozesz jak tam jest z przeprowadzaniem lewatywy? jesli jest obowiazkowa to czy trzeba miec ze soba czy zapewnia ja szpital? i czy jesli nastepuje ewentualne naciecie krocza to musisz miec swoje nici do szycia? Bo wiem ze w niektorych szpitalach wymagana jest lewatywa, ktora trzeba miec ze soba i nici.
dziękuje dziękuje

ja miałam cc więc lewatywe miałam robioną a co do nici to pierwsze słysze o czymś takim
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.03.2010, 15:17
maniana1981 maniana1981 jest nieaktywny
Junior Member

Miasto: warszawa
Wyślij wiadomośc przez Skype do maniana1981
Domyślnie

witam,
ja również bedę rodzić na starynkiewicza, termin mam na 1 kwietnia
Mam umówiona położna, chodziłam tam do szkoły rodzenia, więc mniej więcej wiem czego można się spodziewać po tym szpitalu.
Trzeba mieć wszystko swoje nawet papier toaletowy
Jestem ciekawa jak Wasze odczucia pom porodzie?
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania