Forum dziecko-info.com  

Wróc   Forum dziecko-info.com > NA KAZDY TEMAT > Zdrowie i uroda
Zarejestruj się Poradnik Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.08.2009, 22:18
aggi's Avatar
aggi aggi jest nieaktywny
mamahani&wojtusia

Miasto: :)
Domyślnie Dieta proteinowa - polecam ! :)

Nie wiem czy było tu już o tej diecie, ale ja jestem nią tak zachwycona ,że muszę napisać tego posta

To oczywiście żadna dieta cud tylko sposób żywienia tak by stracić i utrzymać wagę na dłużej.Próbowałam MM ,ale jest dla mnie zbyt skomplikowane i trudne do realizacji mając przy sobie tylko lokalne sklepiki.

Odkryłam zatem Dietę Proteinową Pierre Dukana i jestem pod ogromnym wrażeniem.Przeczytałam książkę i zaczełam ją stosować.
Dziś po 2 tyg. mam 4 kg mniej i 8cm w talii.Jestem obecnie w fazie II i czuję się świetnie bo mogę jesć wiele rzeczy i o różnych godzinach a chudnę.
POLECAM GORĄCO JĄ TYM CO TO JUŻ TAK JAK JA OSTATNIO STRACIŁY NADZIEJĘ ,ŻE SCHUDNĄ .

Wiem ,ze to nie najpelszy czas na odchudzanie , ale ja mam wesele we wrzesniu i nie mogłam dłużej czekać bo bym znów czekała całe życie

A może ktoś się przyłączy ?

dla tych co nie mają pojęcia o czym ja tu gadam , krótkie streszczenie diety:

" DIETA PROTEINOWA -Protal ( proteiny +naprzemienne, franc. proteines + alternatives) nie jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała , nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy . Składa się z czterech następującyh po sobie etapów:

Protal 1

Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw.

Protal 2

Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi.

Protal 3

faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram.

Protal 4

Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie , niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowej w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas.

MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ

W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.
Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu.

-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
-podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO.
Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.
Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie.
Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze wszystkich figurujących na liście składników .
Nie można zapomnieć o 3 łyzkach stołowych otrąb owisianych dziennie.

MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA

Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.Można stosować 1 dzień czystych protein , 1 dzień proteiny+warzywa.Jednak dla lepszego efektu dobrze jest stosować 5dni proteinowych i 5 dni porteiny+ważywa.

MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI

Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu ?niewymienny i bezdyskusyjny

MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI

Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości.

ale polecam książkę "Nie potrafię schudnąć" PANA DUKANA

A TUTAJ SĄ PRZEPISY

NASZE SUKCESY SĄ TUTAJ

Ostatnio edytowane przez aggi : 22.01.2010 o 12:25.
Stary 17.08.2009, 22:47
ciapa's Avatar
ciapa ciapa jest nieaktywny
Moderator

Miasto: podkarpacie :)
Domyślnie

Zgadzam się, jest dobra.
Generalnie jest to dieta niskowęglowodanowa, a w pierwszych 10 dniach bezwęglwoadanowa z klasycznie przebiegającą ketozą - stąd tak duza utrata wagi.
Lubie takie dietki.

"Są tacy co potrafią, a są tacy, co nie potrafią. W tym cała rzecz" - Kubuś Puchatek

Szanuj moda swego, zawsze możesz mieć gorszego.
Stary 17.08.2009, 23:41
Baniutka's Avatar
Baniutka Baniutka jest nieaktywny
Senior Member

Miasto: Mazury
Domyślnie

ja też polecam
stosowałam ją od stycznia i szczerze mogę ją polecić innym.Sporo schudłam i bardzo dobrze się czułam.Najważniejsze w tej dziecie dla mnie było, że nie chodziłam głodna i mogłam jeść o dowolnych porach w dowolnych ilościach. Najgorsze było, jak się na jakąś imprezkę wybrałam, to wiadomo inne jedzonko i alkohol wszystko zaburzają i ciężko wrócić na właściwe tory. Teraz mam taki okres kiedy to wakacje i wiele okazji do grzeszenia:drinki, lody, soki, słodycze i inne niedozwolone przekąski.
Ale właśnie już jestem na prostej i mam same proteiny. Więcej o tej dziecie można znaleźć na Vitalia.pl Polecam
Stary 18.08.2009, 07:35
aggi's Avatar
mamahani&wojtusia

Domyślnie

Cytat:
Napisał Baniutka Zobacz post
ja też polecam
stosowałam ją od stycznia i szczerze mogę ją polecić innym.Sporo schudłam i bardzo dobrze się czułam.Najważniejsze w tej dziecie dla mnie było, że nie chodziłam głodna i mogłam jeść o dowolnych porach w dowolnych ilościach. Najgorsze było, jak się na jakąś imprezkę wybrałam, to wiadomo inne jedzonko i alkohol wszystko zaburzają i ciężko wrócić na właściwe tory. Teraz mam taki okres kiedy to wakacje i wiele okazji do grzeszenia:drinki, lody, soki, słodycze i inne niedozwolone przekąski.
Ale właśnie już jestem na prostej i mam same proteiny. Więcej o tej dziecie można znaleźć na Vitalia.pl Polecam
dla mnie imprezy i alkohol nie stanowią zagrożenia zaliczyłam już 2 i się nie złamałam i byłam z siebie baaaaaaaaardzo dumna

a dziś kolejne 0,2 kg mniej

Ostatnio edytowane przez aggi : 18.08.2009 o 08:29.
Stary 18.08.2009, 08:09
k8_77's Avatar
k8_77 k8_77 jest nieaktywny
Senior Member

Miasto: Kraków
Domyślnie

super! i nie trzeba nic obliczać.
Stary 18.08.2009, 08:47
kasia.'s Avatar
kasia. kasia. jest nieaktywny
:)))

Miasto: mazowsze
Domyślnie

podoba mi się
nigdy nie byłam na żadnej diecie, ale przydałoby się zrzucić 2-3 kg więc może zastosuję

ale jak ja wytrzymam bez słodyczy??? choć pewnie można się przyzwyczaić
Stary 18.08.2009, 09:24
Vievioorka Vievioorka jest nieaktywny
Ta co pamięta dinozaury ;)

Domyślnie

Aggi czy ja dobrze zrozumiałam, że nie wolno jeść jogurtów, chleba, ryżu, makaronów

jemy tylko samo mięso i ryby
Stary 18.08.2009, 09:35
aggi's Avatar
mamahani&wojtusia

Domyślnie

Cytat:
Napisał Vievioorka Zobacz post
Aggi czy ja dobrze zrozumiałam, że nie wolno jeść jogurtów, chleba, ryżu, makaronów

jemy tylko samo mięso i ryby
Vievioorko możesz jeść tylko to co jest w tych 8 grupach.

Pokaze Ci np.dzisiejsze menu

dzis zjem
bielucha
sałatke- jajko, korniszon, tunczyk
flądre z grila
szynke nadziewaną serkiem wiejskim ze szczypiorkiem
makrele wedzoną

i do tego duuuuuuuzo wody
Stary 18.08.2009, 10:27
Baniutka's Avatar
Baniutka Baniutka jest nieaktywny
Senior Member

Miasto: Mazury
Domyślnie

Cytat:
Napisał aggi Zobacz post
dla mnie imprezy i alkohol nie stanowią zagrożenia zaliczyłam już 2 i się nie złamałam i byłam z siebie baaaaaaaaardzo dumna

a dziś kolejne 0,2 kg mniej

to twarda sztuka z Ciebie

ja na samym poczatku tez sie dzielnie trzymałam, potem już gorzej
Stary 18.08.2009, 11:01
aggi's Avatar
mamahani&wojtusia

Domyślnie

Cytat:
Napisał Baniutka Zobacz post
to twarda sztuka z Ciebie

ja na samym poczatku tez sie dzielnie trzymałam, potem już gorzej
wiesz obiecałam sobie ,że po dwójcie dzieci wrócę do 56 kg ,które miałam przez chwilę przed zajsciem w ciaże z Hanką.Wtedy schudłam 16 kg, tak było pięknie a tu Hanka niespodzianka.
Już nigdy więcej nie chcę być gruba !!!

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania